Waar komen kraaienpootjes/ lachrimpels vandaan?

Je huid heeft het in het dagelijks leven zwaar te verduren en dan met name het deel van je lichaam dat onbedekt is en dus iedere dag wordt blootgesteld aan weer, wind en zonlicht. De huidstructuur onder je ogen is totaal anders dan de rest van je gezicht. 

De huid rondom je ogen is dunner en heeft aanzienlijk minder  talg- en zweetklieren. Waardoor voornamelijk  rondom je ogen, de huid sneller uitdroogt en er vriendelijke lachrimpels en diepere rimpels kunnen ontstaan.

Roken heeft ook zeer veel  invloed op huid van je  gezicht. De huid van een roker veroudert veel sneller dan die van een niet-roker. Daarnaast is er ook sprake van een zekere genetische factor. Het kan zijn dat een snelle huidveroudering simpelweg in de familie zit.

Als je jong bent is je lichaam in staat om je te beschermen tegen dergelijke invloeden van buitenaf. Doordat de huid elastisch is worden rimpels en plooien snel weer rechtgetrokken. Als een jong iemand lacht ontstaan er even rimpels in het gezicht, maar die verdwijnen weer als het gezicht zich ontspant. 

Na je 25e levensjaar houdt de flexibiliteit van de huid echter op. Door een afname van de aanmaak van onder andere collageen en elastine weefsels wordt je huid  slapper en hebben invloeden van buitenaf zichtbaar effect op je huid.

Hierdoor ontstaan er onder andere permanente rimpels en kraaienpootjes. De veroudering van de huid – en daarmee de afname van de flexibiliteit van je huid – heb je deels zelf in de hand. Als je bijvoorbeeld veel onbeschermd van de zon geniet is de kans op rimpels op jonge leeftijd  groter.

Hoe ontstaan lachrimpels en kraaienpootjes ?

Als je je ogen samenknijpt wanneer je tegen de zon in moet kijken of hard moet lachen, verschijnen er vaak lachrimpels. Het zijn net als fronsrimpel, voorhoofdrimpel en expressierimpels die zich vormen na veelvuldig vouwen van de huid door spier activiteit.

Een paar kraaienpootjes geven wel expressie maar een teveel aan kraaienpootjes kunnen als storend worden ervaren. Net als bij andere rimpels is de herhaling van het vouwen van de huid verantwoordelijk voor het meer en dieper worden van de rimpels. Een oudere huid is droger en stugger dan een jongere huid en verliest elasticiteit en collageen.

Een simpele oplossing tegen het ontstaan van kraaienpoten is dus het dragen van een zonnebril op zonnige dagen. Hierdoor voorkom je dat je onnodig met je ogen knijpt. 

Wat kan ik doen tegen kraaienpoten?

Zoals bij zoveel zaken is voorkomen beter dan genezen. Zo ook bij het ontstaan van rimpels. Echter, aangezien iedereen op den duur last krijgt van rimpels, is er bij rimpels niet sprake van volledige preventie. Je kunt wel goed voor je huid zorgen waardoor je pas op latere leeftijd last krijgt van rimpels of in mindere mate last krijgt van rimpels. Maar uit eindelijk krijgt iedereen te maken met rimpels.

In de winkels zijn talloze crèmes te koop die beloven dat rimpels zullen verdwijnen. Over het algemeen bevatten deze crèmes collageen. Dit is het eiwit wat je lichaam na het 25e levensjaar minder produceert en die zorgt voor een afname van de flexibiliteit van de huid. Je smeert hierbij dus collageen op de huid. Hierdoor lijkt je huid gladder doordat groeven, lijntjes en rimpels worden opgevuld. Je huid kan echter geen collageen uit een crème absorberen. Het resultaat is dus van tijdelijke aard. Wel kan een creme die speciaal ontwikkeld is voor de huid rondom de ogen met vitamine, retinol en  peptiden  goed opgenomen worden  door de huid rondom de ogen waardoor de huid gehydrateerd word en verzorgd wordt waardoor mimiek rimpels, expressie rimpels en kraaienpootjes zichtbaar minder diep worden.

De kraaienpoten, lachrimpels en mimiek rimpels zijn te behandelen doormiddel van verschillende technieken, maak een afspraak bij onze salon voor een advies op maat.