Acne is een huidaandoening welke steeds vaker voorkomt. Verschillende soorten kunnen als cosmetisch storend en pijnlijk worden ervaren. Wij behandelen alle vormen van acne en acne littekens. Een actieve bijdrage in huidverzorging thuis, en een gezonde levensstijl van de patiënt is een voorwaarde voor succes. Een positief resultaat van de behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder voelt.

Acne behandeling rug, gezicht of elders

De meest voorkomende plaatsen waar Acne voorkomt is in het gelaat, borst en/of op de rug. Voor een van deze locaties zullen verschillende behandelplannen worden opgezet in samenspraak met de patiënt. Tijdens een intake gesprek zullen verschillende vragen worden gesteld om er zo achter te komen welke beïnvloedbare factoren de acne kunnen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde voeding en het gebruik van ongeschikte cosmetica producten.

Acne behandeling

Tijdens het  intake gesprek wordt er goed naar de huid gekeken zodat er een juiste vorm van acne vastgesteld kan worden. Hierop zal uw huidexpert met u een behandelplan op stellen. Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Een acne behandeling door de huid expert kan onder meer bestaan uit:

Een reinigende behandeling 

In een reinigende behandeling start in met een oppervlakte reiniging, diepte reiniging, stomen, uit reiniging en ter afsluiting een masker.

Peeling

Ook wordt er vaak  gekozen voor een fruitzuur peeling of Jessner peeling
Peelingen hebben als doel, het verwijderen van dode, losse huidcellen en het oplossen van talgproppen. Blokkades worden opgelost waardoor de huid flora weer kan herstellen. Wanneer er regelmatig een peeling ingezet wordt, normaliseert de talg productie ,  talg kan op de natuurlijke weg afvloeien. Door peelingen wordt de huid gestimuleerd tot  cel vernieuwing  hierdoor ziet de huid er zichtbaar rustiger uit.

Micro Needling (Dermapen) 

Goed in te zeten bij acne littekens. Met microneedling wordt er gewerkt met hele fijne naaldjes in een speciale dermapen.
De diepte waarop gewerkt wordt in de huid varieert van 0.25 tot en met 1.5 mm. Afhankelijk van de conditie van de huid.
Er wordt met de dermapen duizenden kleine tunnel kanalen gemaakt, groeifactoren komen vrij en de huid wordt gestimuleerd tot aanmaak van collageen en elastine.

De huid word sterker, weerbaarder egaler van kleur en dikte. Het resultaat na minimaal 6 behandelingen is dat de huid gladder, frisser, verbeteren in huid structuur, en acne littekens significant gladder zijn. Resultaten zijn niet direct zichtbaar.

De huid heeft tijd nodig om  collageen en elastine aan te maken. Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Zoals eerder gezegd bestaat een standaard enkelvoudige behandeling voor acne niet. Een combinatie van technieken, met of zonder ondersteunende medicatie, zullen bepalen of de acne verbetert. Het is vaak een langdurig behandeltraject. Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne “rustig” wordt en zo blijft.

Adviezen

  • Voorkom krabben of zelf uitknijpen van puistjes
  • Vermijd stevig schoonmaken van de huid
  • Gebruik de juiste producten
  • Reinig de huid met lauw water
  • Vermijd het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol)
  • Verkeerde voeding: zoals teveel onverzadigde vetten, snelle koolhydraten(suikers) of teveel zuivel
  • Het eten van zink geeft een positief effect op acne omdat het helpt om ontstekingsreacties tegen te gaan
  • Regelmatig kussensloop verschonen.

Wordt de acne behandeling vergoedt door mijn zorgverzekering?

De vergoeding van deze behandeling is afhankelijk van uw ziektekostenverzekeraar. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt. Acnetherapie zit in de aanvullende verzekering en valt niet onder het eigen risico. Huidtherapie is vrij toegankelijk  maar in de praktijk komt het wel eens voor dat de zorgverzekeraar een verwijzing van een huisarts of dermatoloog wil zien.